Onze lokale partners

Wij hebben meer dan alleen de producten van onze eigen wijn- en olijfgaard. Wij werken ook samen met verschillende lokale partners. Deze partner zoeken wij zorgvuldig uit. We werken namelijk het liefst samen met producenten die hun producten op traditionele wijze maken. Op deze manier weten wij zeker dat jij de echte ‘Taste of Portugal’ leert kennen. Hieronder stellen we onze lokale partners graag aan je voor.

Taste of Portugal
Wijnhuis Adega do Fundao

Adega do Fundao

Adega do Fundao is een wijnhuis in de Beira Interior. Deze coöperatie ontvangt de druiven van ruim 600 kleine wijnboeren. De vinoloog Ricardo Botelheiro verbeterde de kwaliteit van de wijnen significant in de afgelopen jaren. En dit wordt jaarlijks bekroond met diverse onderscheidingen. De druiven van onze wijngaard gaan ook naar dit wijnhuis en vormen de basis voor onze Alpedrinha wijn.

70 ERVARING
De teelt van wijnstokken in de regio Cova da Beira is een zeer oude traditie, die dateert uit de tijd dat de Romeinen het Iberisch schiereiland bezetten. Als bewijs hiervan werd een beeldje van een Atlantische Canéforo, daterend uit de 2e eeuw na Christus, gevonden in een wijngaard genaamd “A Forca”, in de buurt van Fundão.  Samen met molenstenen en Romeinse bakstenen, daterend uit het einde van de 3e eeuw/begin van de 4e eeuw en hun DNA wordt bestudeerd.

WIJN PROFIEL
Het contrast tussen het zuiden en noorden van Serra da Gardunha geeft rijkdom aan onze wijnen. De druiven uit het zuiden van Gardunha zijn meer geconcentreerd en hebben een hoger alcoholgehalte, wat resulteert in volle wijnen, met een aroma van rijp fruit en meer gestructureerd. Uit het noorden van Gardunha komt elegantie, frisheid en zuurgraad. Deze kenmerken zorgen voor witte wijnen met aromatische uitbundigheid en frisheid en intense rode wijnen in de neus en een grote zuurgraad, die hen een uitstekend gistingsvermogen geven.

Cortinha Velha wijnboerderij
Sara - Cortinha Velho
Wijngaard Cortinha Velho

Cortinha Velha

Cortinha Velha is een project als eerbetoon aan Manuel Covas. Zijn kinderen en kleinkinderen hebben het wijnhuis gecreëerd op basis van het respect voor de waarden van het gezin en het gebied. Dit kleine wijnhuis produceert alle wijnen uitsluitend van druiven die zijn verbouwd en gevinifieerd in de regio Monção en Melgaço. Hierbij zijn authenticiteit en kwaliteit de sleutelwoorden. En dat al sinds de eerste oogst. Op een oppervlakte van 7 hectare telen ze witte en rode druifsoorten die typisch zijn voor deze subregio. Hierbij is de Alvarinho druif de koningin van allemaal. Zij produceren wijnen met karakter die harmonieus en intens zijn. Wijnen die de traditie en ervaring weerspiegelen van verschillende generaties van de Covas-familie.

Sara Covas, een van de familie-eigenaren en manager van Cortinha Velha, is verantwoordelijk voor de nationale en internationale markt, klantmanagement, communicatie en branding verteld over het bedrijf; ‘Hoewel de traditie van het produceren van wijn al meerdere generaties aanwezig is in onze familie, zijn we een zeer jong merk, dat in 2012 onze eerste wijn op de markt heeft gepresenteerd, een 2011 Vintage [Alvarinho]. Daarvoor verkochten we onze druiven en produceerden we ook wijn voor de familie en vrienden.

Cortinha Velha werd opgericht om onze grootvader, Manuel Covas, een zeer belangrijke figuur voor ons allemaal, te eren, omdat hij het erfgoed van de familie terugvond nadat het helaas verloren was gegaan door onze overgrootvader.
Ons project wordt beheerd door de kleinkinderen van Manuel Covas – ikzelf en Pedro Covas – met de onvermoeibare steun van andere familieleden. Ik en Pedro zijn Cortinha Velha 5e generatie.

Wat ons drijft, is de productie van hoogwaardige boetiekwijnen, met respect voor de unieke omstandigheden van ons terroir, met name Alvarinho-wijnen. Al onze wijnen en azijn dragen een garantiezegel uit de subregio Monção e Melgaço, wat de authenticiteit van onze druiven en processen bewijst. Onze wijnen worden geproduceerd met onze druiven, geteeld in 7 hectare, waar duurzaamheid en respect voor het milieu als prioriteit wordt beschouwd. We gebruiken geen herbicide in onze percelen.

Onze wijnen zijn een weerspiegeling van de natuurlijke kenmerken van dit gebied, waar Alvarinho werd geboren en waar het wijnen produceert die nergens ter wereld kunnen worden gedupliceerd. Het is deze authenticiteit die we de consument willen brengen met onze Alvarinho Reserva, een echte onderscheidende nichewijn, met fruitig en bloemig aroma, harmonieuze en intense smaak, met grote frisheid en doorzettingsvermogen.

Vanwege de grote plasticiteit produceert de Alvarinho-variëteit ook onderscheidende mousserende wijnen. Sinds 2015 staat Cortinha Velha bekend om zijn sprankelende Alvarinho, geproduceerd met traditionele methode, handmatige remouage en dégorgement en een minimale flesrijping van 24 maanden. Het resultaat is een mousserende wijn met een fijne en aanhoudende bubbel, complex aroma, vol, droog, met citroenachtige zuren en een aanhoudende fruitige afdronk, die de druivensoort benadrukt.

Wat onze azijn betreft, het is gemaakt van Alvarinho-wijn, speciaal gevinifieerd om te worden geacetificeerd, in tweede gebruik eiken vaten. Het wordt geproduceerd door de beroemdste langzame methode van azijnproductie, een oude Franse techniek. De vaten worden gevuld met wijn en de gisting wordt langzaam uitgevoerd. De vaten worden nooit helemaal geleegd, waardoor een deel van de gerijpte azijn in contact komt met de te verzoen wijn. Het resultaat is een zeer aromatische en complexe azijn. Het hele proces is handgemaakt en naarmate de azijn in het vat rijpt, wordt het amber en krijgt het houtsmaken. We zijn erg trots om te zeggen dat we de eerste zijn geweest en nog steeds de enige producenten ter wereld zijn die Alvarinho-azijn maken.’