Onze lokale partners

Wij hebben meer dan alleen de producten van onze eigen wijn- en olijfgaard. Wij werken ook samen met verschillende lokale partners. Deze partner zoeken wij zorgvuldig uit. We werken namelijk het liefst samen met producenten die hun producten op traditionele wijze maken. Op deze manier weten wij zeker dat jij de echte ‘Taste of Portugal’ leert kennen. Hieronder stellen we onze lokale partners graag aan je voor.

Taste of Portugal
Wijnhuis Adega do Fundao

Adega do Fundao

Adega do Fundao is een wijnhuis in de Beira Interior. Deze coöperatie ontvangt de druiven van ruim 600 kleine wijnboeren. De vinoloog Ricardo Botelheiro verbeterde de kwaliteit van de wijnen significant in de afgelopen jaren. En dit wordt jaarlijks bekroond met diverse onderscheidingen. De druiven van onze wijngaard gaan ook naar dit wijnhuis en vormen de basis voor onze Alpedrinha wijn.

70 JAAR ERVARING
In de regio Cova da Beira is de teelt van wijnstokken een zeer oude traditie, als sinds de Romeinen het Iberisch schiereiland bezetten. Als bewijs hiervan werd een beeldje van een Atlantische Canéforo gevonden in wijngaard “A Forca”, in de buurt van Fundão. Dit beeldje komt uit de 2e eeuw na Christus.  Daarnaast vonden ze molenstenen en Romeinse bakstenen uit het einde van de 3e eeuw/begin van de 4e eeuw.

WIJN PROFIEL
Het contrast tussen het zuiden en noorden van Serra da Gardunha geeft rijkdom aan onze wijnen. De druiven uit het zuiden van Gardunha zijn geconcentreerder en hebben een hoger alcoholgehalte. Dit resulteert in volle wijnen met een aroma van rijp fruit. Uit het noorden van Gardunha komt elegantie, frisheid en zuurgraad. Deze kenmerken zorgen voor witte wijnen met aromatische uitbundigheid & frisheid en intense rode wijnen in de neus & een grote zuurgraad, die hen een uitstekend gistingsvermogen geven.

Cortinha Velha wijnboerderij
Sara - Cortinha Velho
Wijngaard Cortinha Velho

Cortinha Velha

Cortinha Velha is een eerbetoon aan Manuel Covas. Zijn kinderen en kleinkinderen creëerden het wijnhuis op basis van het respect voor de waarden van het gezin en het gebied. Dit kleine wijnhuis produceert alle wijnen uitsluitend van druiven uit de regio Monção en Melgaço. Hierbij zijn authenticiteit en kwaliteit de sleutelwoorden. En dat al sinds de eerste oogst. Op een oppervlakte van 7 hectare telen ze witte en rode druifsoorten die typisch zijn voor deze subregio. Hierbij is de Alvarinho druif de koningin van allemaal. Zij produceren wijnen met karakter die harmonieus en intens zijn. Wijnen die de traditie en ervaring weerspiegelen van verschillende generaties van de Covas-familie.

Eigenaresse aan het woord

Sara Covas is een van de familie-eigenaren en manager van Cortinha Velha: “Cortinha Velha werd opgericht om onze grootvader, Manuel Covas, te eren. Hij was belangrijk voor ons omdat hij het erfgoed van de familie herstelde, nadat het helaas verloren was gegaan door onze overgrootvader. Nu beheren wij als kleinkinderen de wijngaard met de onvermoeibare steun van andere familieleden. Pedro en ik zijn de 5e generatie Cortinha Velha. Hoewel de traditie van wijnproductie al meerdere generaties in onze familie zit, zijn we een zeer jong merk. In 2012 hebben we onze eerste wijn op de markt gebracht, een 2011 Vintage [Alvarinho]. Daarvoor verkochten we onze druiven en produceerden we ook wijn voor de familie en vrienden.”

“Wat ons drijft, is de productie van hoogwaardige boetiekwijnen. Dit doen we met respect voor de unieke omstandigheden van ons terroir, met name Alvarinho-wijnen. Al onze wijnen en azijn dragen een garantiezegel uit de subregio Monção e Melgaço, wat de authenticiteit van onze druiven en processen bewijst. Onze wijnen worden geproduceerd met de druiven van onze wijngaard. We beschouwen duurzaamheid en respect voor het milieu als prioriteit en gebruiken geen herbicide in onze percelen. Onze wijnen zijn een weerspiegeling van de natuurlijke kenmerken van dit gebied: de Alvarinho druif werd hier geboren en we produceren wijnen die nergens ter wereld kunnen worden gedupliceerd. Het is deze authenticiteit die we de consument willen brengen met onze Alvarinho Reserva. Dit is echt een onderscheidende nichewijn met fruitig en bloemig aroma die harmonieus en intens smaakt, met grote frisheid en doorzettingsvermogen.”

Mousserende wijn en azijn

“Sinds 2015 staat Cortinha Velha bekend om zijn sprankelende Alvarinho, geproduceerd met traditionele methode: handmatige remouage en dégorgement en een minimale flesrijping van 24 maanden. Het resultaat is een mousserende wijn met een fijne en aanhoudende bubbel. Complex aroma, vol, droog, met citroenachtige zuren en een aanhoudende fruitige afdronk, die de druivensoort benadrukt.”

“Onze azijn is gemaakt van Alvarinho-wijn die speciaal is gevinifieerd om te worden geacetificeerd, in tweede gebruik eiken vaten. We gebruiken een oude Franse techniek die de beroemdste langzame methode van azijnproductie is. De vaten worden gevuld met wijn en de gisting wordt langzaam uitgevoerd. De vaten worden nooit helemaal geleegd, waardoor een deel van de gerijpte azijn in contact komt met de nieuwe wijn. Het resultaat is een zeer aromatische en complexe azijn. Het hele proces is handmatig en naarmate de azijn in het vat rijpt, wordt het amber en krijgt het houtsmaken. We zijn erg trots om te zeggen dat we de eerste zijn geweest en nog steeds de enige producenten ter wereld zijn die Alvarinho-azijn maken.”