Portugese jam | Volgens traditioneel recept

Portugese jam
Portugese jam

Onze traditionele Portugese jam komt van de fruitbomen van de “Serra da Gardunha”, een prachtige Portugese berg. Al decennia lang wordt hier het fruit geteeld dat gebruikt wordt voor onze smaakvolle jam. Het klimaat is een van de belangrijkste redenen waarom het fruit juist hier geteeld wordt; de warme zomers en koele winters zorgen voor de juiste omstandigheden. Ook is grond van deze berg erg vruchtbaar, zodat de bomen jaren lang het mooiste fruit kunnen produceren.

Het is daarnaast ook nog eens een prachtig gezicht, de gaarden die zich uitstrekken over de gehele berg. Zeker als de bloesem in bloei staat oogt het alsof de berg volledig wit is van de sneeuw. En als de bloesem verdwijnt, is het de fel groene kleur van de bladeren die de berg omtovert. Zodra je dichterbij komt zie je de vruchten hangen aan de bomen, van kersen tot sinaasappels.

De recepten voor deze Portugese jam worden al generaties lang als geheim binnen de families bewaard. Vanuit de geselecteerde boomgaarden produceren ze het fruit voor de producten en verzekeren ze de kwaliteit die  een gevarieerde reeks producten garandeert. Eigenlijk kan men elke gewenste smaak realiseren. Van zoete aardbeien tot pompoen-chocolade en van vijgen tot appel-olijven.

Deze jams smaken heerlijk op brood, maar de Portugees mag ook graag een stukje kaas door bijvoorbeeld een pompoen-walnoten jam halen. Dat is ook echt weer iets traditioneels en zie je vaak op verjaardagen, bij de borrel of gewoon als tussendoortje.