Portugese olijfolie | Extra vierge & biologisch

Portugese olijfolie
Portugese olijfolie

In Mediterrane landen staat olijfolie altijd op tafel. Bij iedere maaltijd. En dus ook in Portugal. Er is geen gerecht zonder Portugese olijfolie en geef ze eens ongelijk. Als je zulke zachte en smaakvolle olijfolie hebt, dan is het logisch dat je deze overal voor gebruikt. En dan is het nog biologische extra vierge olijfolie ook. Extra vierge betekent ‘extra maagdelijk’, dus olijfolie in haar puurste vorm.

Azeite – Vloeibaar goud

Azeite, een combinatie van het Arabische Az + zaite, wat “olijvensap” betekent. De Portugezen spreken daarentegen over het ‘vloeibare goud’. De Portugezen gebruiken liters olijfolie per jaar. Het is een van de producten die altijd te vinden is in de keuken. Veel gerechten worden aangemaakt met olijfolie. Denk bijvoorbeeld aan salades of pasta en ook aardappelgerechten of vis. En weet je wat het mooie is? Olijfolie is ook nog eens gezond. De samenstelling kan zorgen voor een evenwicht tussen de twee soorten cholesterol. Dit komt doordat olijfolie rijk is aan enkelvoudige onverzadigde vetzuren, zoals oliezuur.

Wij hebben pure biologische extra vierge Portugese olijfolie, rechtstreeks van lokale boeren en onze eigen olijfgaard. Deze boeren produceren al jaren olijfolie op een authentieke en traditionele wijze. De kwaliteit van deze extra vierge olijfolie is te herkennen aan de kleur, smaak en geur. De laatste jaren hebben zij het proces biologisch gemaakt, zonder af te doen aan de kwaliteit. Een mooie stap. Net als de vierge olijfolie wordt deze olie direct uit de olijven geperst en zonder chemicaliën, hitte of andere processen toe te voegen. Daarnaast moet deze olie aan belangrijke kwaliteitseisen voldoen, zoals een uiterst voorzichtig productieproces. De extra vierge olie heeft zelfs een eigen EU-wetgeving.

Onze Portugese olijfolie is bedoeld om puur te gebruiken of te verwerken in gerecht. Het is niet geschikt om in te bakken omdat een groot deel van de smaak verloren gaat door de verhitting. En dat is natuurlijk zonde.